top of page

INFORMACIJE I PODACI

U našem prvom postu o prednostima kružne ekonomije pisali smo o tome kako dijeljenje podataka i informacija doprinosi održivosti poslovanja. Dostupnost podataka omogućava nam lakše razumijevanje okoline. Ukoliko imamo ispravne podatke, u pravom vremenu, možemo donijeti ispravnu odluku koja je u skladu s našom okolinom te možemo uzeti u obzir ekološki utjecaj naše odluke. Ukoliko imamo pravovremene informacije o dostupnosti resursa u svijetu, možemo reagirati na vrijeme. To znači ili reducirati našu potrošnju ili okretanje k održivim načinima proizvodnje/ potrošnje. Detaljnije pročitajte niže!



DOSTUPNOST PODATAKA


Zemlje prvog i drugog svijeta imaju visoku dostupnost podataka u današnjem svijetu. Dapače, mnogi će se složiti kako je podataka i previše, no pravo je pitanje upravlja li se tim podacima na ispravan način. Velika dostupnost podataka također ne uvjetuje njihovu točnost, a još manje njihovo ispravno korištenje.


Uspostavom infrastrukture za veliku količinu podataka, omogućuje se njihovo ispravno korištenje. Tu mislimo na različite baze podataka, koje su dalje od samog dosega tražilice u pregledniku. Na internetu moguće je pristupiti različitim bazama podataka ovisno o temi ili industrijskoj niši. Pristupom informacijama putem takvih baza smanjuje se rizik korištenja nasumične informacije iz neprovjerenih izvora.


Temeljni primjer u nautičkoj industriji je ICOMIA koja objavljuje svoju knjigu sa statističkim podacima, koja se nalazi iza sustava pretplate.


MODIFIKACIJA POTROŠNJE


Korištenjem ispravnih podataka, umrežavanjem u odgovarajućim interesnim skupinama te kontaktiranjem sa raznim dionicima u našem ekosustavu možemo doći do ispravne informacije. Ispravna nam informacija može omogućiti uvid u trenutno globalno stanje resursa te time prilagoditi našu potrošnju i/ili proizvodnju. Na primjer, u slučaju nedostupnosti pojedinih sirovina, dijelovi industrije mogu potražiti alternativu koja može biti više održiva od standarda, iako to ne garantira prihvatljiviju cijenu. Dodatno, u slučaju nedostupnosti pojedinog resursa, dijelovi industrije mogu se odlučiti na internu proizvodnju pojedinih proizvoda, preradu ili reciklažu kao održive opcije.


PRIMJERI U NAUTIČKOJ INDUSTRIJI


Primjeri modifikacija proizvodnje u nautičkoj industriji uključuju:


1) Interna proizvodnja, npr. interijera plovila uz pomoć lokalnih dobavljača sirovina što smanjuje negativni učinak transporta


2) Preradu neiskorištenih ili zastarijelih proizvoda u proizvod nove namjene


3) Recikliranje npr. papirnatog otpada u dijelove ambalaže u distribuciji pojedinih proizvoda u nautičkoj industriji


Zaključak


Dostupnost podataka nam otvara niz mogućnosti, pruža nove kontakte, mogućnosti za smanjenje negativnog učinka na okoliš, ali i optimizaciju poslovanja. Svjesnošću o dostupnosti resursa možemo modificirati naše ponašanje. Navedeni primjeri u nautičkoj industriji ne ograničavaju se samo na jednu industriju, već mogu biti široko primjenjivi. Oni nisu jedinstveno rješenje, ali su idealna mogućnost za diverzifikaciju poslovanja koja ima pozitivan učinak na okoliš i zajednicu. Nadamo se kako smo vas je “novo cirkularno” potaknulo na razmišljanje!





bottom of page