top of page

Nautika u budućnosti: 10 trendova na koje treba obratiti pažnju u 2024

Kako 2024. počinje, nautičku industriju čeka val inovacija i trendova koji obećavaju redefinirati iskustvo plovidbe. Od vrhunske tehnologije do inicijativa za održivost, donosimo 10 trendova koji će oblikovati nautičku industriju u nadolazećoj godini. Neki od njih mogli bi čak biti otkriveni tijekom nadolazećeg sajma u Dusseldorfu.



10 trendova koje treba potražiti u nautičkoj industriji


  1. Električna propulzija zauzima glavno mjesto: Pomak prema ekološki prihvatljivim alternativama se nastavlja, a brendovi električnih plovila debitiraju gotovo svakog mjeseca. Električni pogonski sustavi sve su prisutniji, nudeći nautičarima čišću i tišu opciju plovidbe. Diljem svijeta razvijaju se različiti pilot projekti. Jedan izvanredan primjer je nedavno lansiran EcoCube u Hrvatskoj, električna, plutajuća jedinica za recikliranje i skladištenje otpada.

  2. Autonomna plovila/ plovidba: Autonomna tehnologija probija se u svijet nautike, pružajući praktičnost i smanjujući ljudski rad u odabranim situacijama. Od mogućnosti samopristajanja do autonomnih navigacijskih sustava, ove inovacije su stvorene da transformiraju svakodnevne operacije u rekreativnoj i komercijalnoj plovidbi. Saznajte više o autonomnim brodovima u našem prošlogodišnjem postu na blogu!

  3. Pametni brodovi: Internet of Things (IoT) revolucionira brodsku industriju s pametnim rješenjima za povezivanje različitih sustava na plovilu. Brodovi postaju plutajuće pametne kuće današnjice, omogućujući vlasnicima daljinski nadzor i kontrolu raznih sustava na plovilu, od sigurnosnih sustava do kontrole klime, iskustvo plovidbe poboljšano je digitalizacijom.

  4. 3D printing u proizvodnji brodova: 3D printing revolucionizira pojedine segmente proizvodnje brodova. Ova tehnologija omogućuje stvaranje laganih komponenti, smanjujući troškove i povećavajući fleksibilnost dizajna. Kako se 3D print nastavlja razvijati, možemo očekivati učinkovitije i inovativnije dizajne brodova.

  5. Hibridni pogonski sustavi za svestranost: Hibridni pogonski sustavi postaju sve popularniji, nudeći nautičarima fleksibilnost prebacivanja između tradicionalnih i održivih pogonskih sustava.

  6. Virtualna stvarnost (VR) u obrazovanju nautičara: Obrazovanje nautičara pravi skok u budućnost s virtualnom stvarnošću. VR simulacije koriste se za obuku novih i iskusnih nautičara, ali i za pružanje impresivnih iskustava tijekom sajmova nautike. Ostavite nam komentar ovdje ili na našim društvenim medijima, ako imate primjer koji želite podijeliti!

  7. Održivi materijali i dizajn: Ekološka osviještenost utječe na konstrukciju brodova te na značaju dobivaju materijali koji se mogu reciklirati. Od trupova izrađenih od recikliranih materijala do upotrebe održivih kompozita, proizvođači brodova slušaju potrošače i okreću se ekološki prihvatljivim opcijama.

  8. Usluge plovidbe temeljene na pretplati: Ekonomija dijeljenja ostavlja trag u nautičkoj industriji te uslugama temeljenim na pretplati. Od konvencionalnog čartera plovila do najma kabine, nautičari mogu pristupiti različitim vrstama brodova lakše nego ikada. Koncepti fleksibilnog rezerviranja i djelomičnog vlasništva plovila također se probijaju na tržištu.

  9. Poboljšane aplikacije i softveri za navigaciju: Aplikacije za navigaciju se razvijaju kako bi nautičarima ponudile više od karata i planiranja ruta. Napredni softver sada uključuje ažuriranje vremena u stvarnom vremenu, prediktivna upozorenja o održavanju, povezivanje s društvenim mrežama i više.

  10. Obnovljivi izvori energije na brodu: Solarni paneli nisu najnovija vijest, ali su još uvijek jedna od ključnih značajki kada je u pitanju obnovljiva energija na brodu. Ostale varijante uključuju male vjetroturbine, obično instalirane na jedrilicama i hidro regeneraciju s propelerom.



Tek će se vidjeti koji će trend biti vodeći u 2024., ali davanje prioriteta svakom od njih istovremeno bio bi značajan korak prema održivijoj budućnosti!

bottom of page