top of page

DUBAI EXPO 2020

Prošli tjedan smo posjetili Dubai Expo 2020 i očarali se razinom inovacija, ali i inicijativama za održivi razvoj koje su pokrenute od strane država. Dubai Expo 2020 globalnog je karaktera te je inicijalno bio na rasporedu od listopada 2020., no zbog pandemije je događaj održan od listopada 2021. do kraja ožujka 2022. godine. Expo zagovara „povezivanje umova i stvaranje budućnosti“ kroz održivi razvoj. Osim paviljona država, expo sadrži i Sustainability, Mobility i Opportunity paviljon.



dubai expo 2020 misli more


Ovaj tjedan ćemo s vama podijeliti primjere s Expoa, ali i njihovu potencijalnu primjenu u nautici!


Mobility


U Mobility djelu smo posjetili paviljon države Oman te vidjeli inovativan sustav samostalnih hranilica za marikulturu. Hranilica je fizički neovisna o popratnom plovilu, a riblji otpad se reciklažom prenamjenjuje u hranu za mačke.



dubai expo misli more


Hrvatska je visoko razvijena u sektoru marikulture te slične aplikacije vidimo za nekoliko godina i na našim prostorima.


Sustainability


Terra je naziv za središnji paviljon održivog razvoja. Izdvojili smo nekoliko inicijativa iz paviljona te vam ih donosimo na slikama niže.



dubai expo 2020 misli more


Na maketi su prikazani vertikalni vrtove, koji su rješenje za gradove jer smanjuju negativan utjecaj transporta hrane do odredišta te smanjuju otpad. Privatne i javne ustanove na svojoj infrastrukturi mogu ugraditi tzv. community gardens i doprinijeti boljitku svoje okoline. Vidimo u budućnosti takvo rješenje za uredske infrastrukture nautičke industrije, u spajanju plavog i zelenog!


Kružna ekonomija može biti prenesena u svakodnevne živote. Slika niže opisuje Surabayu, drugi najveći grad Indonezije u kojemu stanovnici mogu svoj plastični otpad izmijeniti za transport javnim prijevozom. Kao izvrsno smanjenje onečišćenja, može li se slično implementirati za trajektni transport u Hrvatskoj kao inicijativa održivog razvoja u nautičkoj industriji (turizmu)?


Primjer iz prakse


Novi Zeland je u svom paviljonu prezentirao javnu inicijativu pokrenutu 2017. godine, gdje je Whanganui rijeka prepoznata kao pravna, cjelovita osoba. Taj proces je doprinijeo zaštiti i poštovanju prirode. Bilo bi zanimljivo primijeniti istu inicijativu na Jadransko more.



 


Nadamo se kako vas je zaintrigirao naš post o Dubai Expou, ali i prakse koje bi se mogle primijeniti na Hrvatsku.

bottom of page