top of page

NAUTIKA U VENECIJI


Prošli smo tjedan posjetili nautički sajam u Veneciji, Salone Nautico di Venezia. Lociran u Venecijanskom Arsenalu, sajam pruža jedinstveno iskustvo i daje potpuno drukčiju perspektivu na nautičku industriju. Sajam kroz održivost, arhitekturu i prezentacijski stil odskače od konkurencije, a u tekstu niže možete pročitati više o našem iskustvu na sajmu.





Sajam u Veneciji podijeljen je na unutarnji i vanjski dio. Unutarnji dijelovi fokusirani su na dizajn, projekte i popratnu opremu na plovilu. Kroz tri izložbena prostora posjetitelji su se mogli upoznati s električnom propulzijom, različitim tekstilom za plovila, dobavljačima baterijskih sustava i slično.


Vanjska zona sadržavala je tri glavna pontona i vanjske izložbene prostore. Prvi mol je bio namijenjen za jedrilice i katamarane, različitih internacionalnih brendova. Drugi mol je predstavio nekolicinu manjih plovila i tendera super jahti, ali i plovila na električni pogon i solarni pogon. Već poznata imena činili su brendovi Candela i X Shore, uz posebne projekte poput „električne“ Rive s fotografije niže. Dodatno, igračke na vodi poput Overboat by Neocean su ukrale pažnju vozeći se kroz uvalu sajma.





Nekoliko različitih inicijativa pokrenuto je i za alternative pogonima s unutarnjim izgaranjem. Jednu od spomenutih čini i hidroobrađeno biljno ulje, HVO, hydrotreated vegetable oil.


Hidroobrađena biljna ulja imaju niže emisije NOx i formiranje čestica te imaju manje probleme prilikom skladištenja, zastarijevanja motornog ulja i performansi u hladnim uvjetima, za razliku od konvencionalnih biogoriva. Dodatno, logistika goriva, motori te sustav ispuha nisu kompromitirani upotrebom HVOa (Aatola et. al., 2008). Postavke istraživanja provedenog od strane Aatola i suradnika (2008) pokazale su 6% niže emisije NOx i 35% niže emisije dima, u usporedbi s EN 590 dizel gorivom.





Naposlijetku, MUVE yacht projects izložbeni prostor prikazao je desetke projekata s fokusom na super jahte i luksuzne putničke brodove. Jedan od naših favorita je Bayani, 499 GT super jahta namijenjena za čarter na Filipinima te pogonjena metanolom. Projektanti ovog projekta upućuju kako korištenje metanola smanjuje emisije SOx, NOx te otrovnih čestica. Projektni plan predviđa proizvodnju motora od strane MTUa te završetak projekta 2026. godine.


Naš drugi favorit je Nixie, projekt proizveden od 50% recikliranog aluminija, čija će klasifikacija biti potvrđena standardom UNI EN 10315:2006 standardom.

bottom of page