top of page

CANNES YACHTING FESTIVAL 2022

Prije dva tjedna smo posjetili nautički sajam u Francuskoj, Cannes Yachting Festival. Cannes Yachting Festival jedan je od najvećih i najutjecajnijih nautičkih sajmova te predstavlja uvid u nadolazeću sezonu plovidbe i trendove. Prošle godine sajam je brojao 575 izlagača, 620 plovila, 141 svjetsku premijeru te preko 54 tisuće posjetitelja. U proteklih nekoliko godina sam je sajam počeo priznavati i prezentirati razne napore u implementaciji održivog razvoja u nautičkoj industriji. U posebnom dijelu okupljeni su inovativni projekti i startupovi u nautičkoj industriji i plavoj ekonomiji. Uz njih, konvencionalna brodogradnja je također uvela nekoliko novosti. Više o svemu otkrijte u tekstu niže.





SEABUBBLES


Prvi projekt od interesa je SeaBubbles, inovativno putničko plovilo čija je propulzija hibrid električnog pogona i pogona na vodik. SeaBubbles je francuski start up sa temeljima u održivoj mobilnosti. Njihova izjava za medije otkriva kako će SeaBubbles plovilo nastojiti očuvati prirodni ekosistem dok će krajnji korisnici uživati hibridno iskustvo između leta i plovidbe. Sustav je stabilan te dizajniran kako bi izdržao određene otpore prilikom plovidbe. SeaBubbles „plovi“ 60 cm iznad morske površine.


Važno je napomenuti kako SeaBubbles ima neutralan ugljični otisak te se na stanicama puni svega 4 minute. Autonomija samog plovila je 2 sata i 30 minuta. Samim projektom želi se osigurati jednostavno, sigurno i ekološki održivo rješenje za transport putnika.





TEMO


TEMO je francusko rješenje električnog vanbrodskog motora. Sustav je kompaktan te teži svega 5 kilograma, dok posjeduje teleskopsku ručku koja omogućuje produžavanje od 130 do 170 cm. Uz jačinu motora od 450 W, ovaj je inovativni motor prikladan za plovila do 3 m uz 3 putnika. Autonomija samog proizvoda je 80 minuta.


Definitivno vidimo ovaj proizvod kao izvrsnu zamjenu za benzinske vanbrodske motore, koji zagađuju i narušavaju mir i tišinu svakoga tko bira odmor na brodu.





IZYSEA


IzySea je aplikacija koja omogućuje djeljenje informacija između moreplovaca. Putem aplikacije mogu se primati informacija o pojedinim lokacijama u stvarnom vremenu, mogu se rezervirati marine, može se osigurati primitak u partnerske marine preko dana i noći te još niz pogodnosti. Tim IzySea navodi aplikaciju kao marinu budućnosti. Kao i svako moderno rješenje, aplikacija pruža niz business intelligence podataka za krajnjeg korisnika.

Kao pobornici digitalizacije u nautičkoj industriji, pozdravljamo svaku inicijativu nalik na IzySea.



Susreli smo se i s Camille Lopez, osnivačicom tvrtke Hy-Plug te čiji smo vam intervju donijeli u blog postu početkom godine


Nadamo se kako vam se svidio naš kratki osvrt na Cannes Yachting Festival te dodatne novosti svakako popratite putem naših Instagram priča.


Comments


bottom of page