top of page

UMREŽAVAJU, RAZVIJAJU I INOVIRAJU

Prošli tjedan smo proveli ugodno jutro na Fakultetu Strojarstva i Brodogradnje, točnije u spin-off tvrtki fakulteta CTT d.o.o. (Centar za Transfer Tehnologije d.o.o.). U sklopu CTTa radi se na raznim inovativnim projektima, umrežavanju tvrtki i internacionalizaciji. Kako je naš sugovornik Lovro došao do ove pozicije i što voli u ovom poslu pročitajte u tekstu niže!



Centar za transfer tehnologije
Centar za transfer tehnologije


1. Možeš li nam reći nešto o svojem obrazovanju te kako te ono dovelo do trenutne poslovne pozicije?


Upisao sam Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu, jer su mi matematika i fizika oduvijek bile zanimljive. Odlučio sam se za upis procesno-energetskog smjera, a kasnije sam se usmjerio na Energetiku. Nakon obrane diplomskog rada želio sam ostati u okruženju FSB-a pa sam prihvatio poslovnu poziciju istraživača na ZEVinnovation projektu, koji kao vodeći partner koordinira Centar za transfer tehnologije d.o.o. (CTT).


2. Što je prvo u tebi izazvalo interes za inovacije i održivost?


Interes za inovacije i održivost mi se javio za vrijeme studija i želja mi je bila proširiti svoje znanje u tim područjima. ZEVinnovation projekt u tom trenutku bila je prilika zbog koje danas znam provoditi i koordinirati EU projekte, ali isto tako sam upoznat s procesima koje je potrebno provesti kako bi inovacija bila održiva. Jedan od ciljeva ZEVinnovation projekta je pronaći tvrtke u Hrvatskoj i Poljskoj i pružiti im podršku u razvoju njihovih ideja u inovacije. Inovativni proizvodi često su rezultat kompleksnog razvojnog procesa za koji je potrebno mnogo vremena, novaca, ali i multidisciplinarnog znanja. Iznimno mi je drago da kroz ZEVinnovation projekt imam mogućnost raditi sa tvrtkama iz nautičke industrije i pružiti im podršku kako bi se njihove inovacije lakše plasirale na nova tržišta. Iznimno mi je drago da kroz ovaj projekt imam mogućnost provoditi znanstvena istraživanja, jer smatram da ona također imaju veliki doprinos za nautičku industriju.


3. Što smatraš glavnim pokretačem vašeg poslovanja?


Glavni pokretač poslovanja CTT-a je definitivno suradnja s FSB-om, jer je naša tvrtka osnovana i u vlasništvu fakulteta. Međutim, CTT aktivno radi na prijavljivanju i provođenju EU projekata, organizaciji seminara, te inkubaciji tvrtki iz industrije i studenata FSB. Glavni cilj studentskog inkubatora je priprema studenata za rad u poduzetničkom okruženju i osiguravanje uvjeta za razvoj projekata temeljenih na znanju i suvremenim tehnologijama, povezivanje s gospodarstvom, razvoj tehnoloških projekata temeljenih na potrebama industrije i proizvodno-poduzetničke aktivnosti. Studentski inkubator će nuditi više obrazovnih programa, usmjerenih prvenstveno prema proaktivnim i poduzetnim studentima Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu, koji žele teoretsko znanje usvojeno tijekom studija primijeniti na konkretnim i praktičnim primjerima iz industrije. Koordiniranom suradnjom Centra za transfer tehnologije s poduzećima iz realnog sektora želimo postići sinergijski učinak unapređenja razvoja i primjene inovativnih tehnologija s ciljem rješavanja projektnih zadataka.



Misli More u CTT d.o.o.
Karlo Strunje (lijevo) i Lovro Frković (desno) kao mladi istraživači u CTTu te osnivačica Misli More Ana Čalić


4. Što bi naveo kao glavnu prednost rada s nautičkom industrijom i plavom ekonomijom?


Danas se u različitim industrijama javljaju inovacije i tehnološka rješenja koja nam svakodnevno olakšavaju poslovanje i život. Glavna prednost rada s nautičkom industrijom i plavom ekonomijom je definitivno manjak primjene određenih istraživanja u području dekarbonizacije nautičke industrije, ali isto tako manjak primjene određenih softvera ili nekih drugih oblika modernih tehnologija. Ulaganje u istraživanje i razvoj te poticanje primjene novih, alternativnih tehnologija važan su segment nautičke industrije, budući da utječu na njen održivi razvoj.


5. Koliko vam networking pomaže u poslu?


Razvijanje dugoročnih odnosa sa industrijom od velike su važnosti za ZEVinnovation projekt, zbog toga što je jedan od ciljeva osnovati i aktivnu digitalnu platformu koja će okupiti inovatore, mala i srednja poduzeća, znanstvenike i sve ostale koji su zainteresirani za elektrifikaciju nautičke industrije. Networking, odnosno stvaranje dobre društvene mreže u nautičkoj industrji, od velike je važnosti za ZEVinnovation projekt pa iz tog razloga aktivno sudjelujemo na različitim networking događajima, seminarima, konferencijama, nautičkim sajmovima i ostalim događajima koji su vezani uz nautičku industriju.


6. Bi li savjetovao mlade ljude da krenu tvojim stopama ili bi promijenio nešto? Što ti je glavni motivator?


Rad na projektima definitivno želim preporučiti mladima koji u poslu žele steći multidisciplinarno iskustvo. Projekti zahtjevaju različito iskustvo od pisanja stručnih izvještaja, organizacije networking događaja, razvoja digitalne platforme, međunarodne suradnje. U ovom trenutku glavni motivator je uspješno provesti ZEVinnovation projekt i kroz njega pružiti podršku tvrtkama i inovatorima u nautičkoj industriji.


 

Lovro i njegov kolega Karlo su također novi članovi našeg kluba mladih u nautičkoj industriji. Ukoliko se još niste prijavili, to možete učiniti na sljedećem linku!

bottom of page