top of page

TRENDOVI ZA 2023.

Tokom našeg prisustva na International Charter Expou imali smo priliku dati svoj uvid u buduće trendove u nautičkoj industriji. Što smo napisali za članak Icebreaker otkrijte u tekstu niže dok cijeli časopis otkrijte na sljedećem linku.



Živimo u neizvjesnim vremenima te je promjena jedina konstanta. Iako je zadnjih nekoliko godina u kontinuiranom rastu, nautička industrija nije imuna na utjecaje panedmije i globalne financijske krize. Dodatno, utjecaji globalnog zatopljenja postaju sve značajniji svake godine te niz industrija mora implementirati održiva načela kako bi djelovala u skladu s društveno odgovornim poslovanjem. Biti odgovoran za vlastita djela nije nikad bilo od većeg značaja.



Nautička industrija počinje prihvaćati različite trendove održivog razvoja, u poljima alternativnih pogona, reciklirajućih materijala, digitalizacije i više. Paradoksalno, industrija nije preplavljena mladim ljudima, uspoređujući s IT industrijom, iako je vrlo pristupačna, dinamična te omogućuje rad na raznim pozicijama te izazove, što je važno za mlade. Održivi razvoj je nova niša u nautičkoj industriji, koja omogućuje mladima da budu inovatori. Biti angažiran u održivom razvoju daje priliku činiti nešto važno za društvo i okoliš, uz poticanje lokalne i regionalne ekonomije.


Internacionalni nautički sajmovi već održavaju sustainability hubove gdje mladi ispod 30 godina stvaraju značajne korake u dekarbonizaciji industrije. Cannes Yachting Festival i Monaco Yacht Show razvili su punktove za održivi razvoj te bi bilo inspirativno vidjeti istu praksu u Hrvatskoj za nekoliko godina. Ovo pokazuje da su mogućnosti tu, samo ih treba iskoristiti. Profesionalci u dvadesetima i tridesetima zreli su za otkrivanje potencijala, novih poslovnih mogućnosti te istraživanja novih segmenta tržišta.

Glavno pitanje ostaje, što čini mladog i ambicioznog lidera i/ili inovatora? Jedan od odgovora je interdisciplinarnost. Efikasni lideri i poduzetnici često su više generalisti, no specijalisti. Biti mladi poduzetnik u nautičkoj industriji zahtijeva razumijevanje marketinških trendova, njihovo predviđanje te educiranost u poljima strojarstva, elektrotehnike, dizajna, financija, održivog razvoja i više. Put izvrsnosti je zahtijevan, no barem je nautička industrija doborodošlo mjesto gdje mladi mogu doprinijeti svojom agilnošću.


Naša je misija da i dalje razvijamo našu platformu kroz nekoliko pristupa. Jedan pristup je kroz B2B i B2B edukaciju, podižući osvještenost o trendovima održivog razvoja unutar i izvan industrije. Širenje osvještenosti važno je kroz čitav vrijednosni lanac industrije. Dodatno, važan cilj je stvaranje mlade i proaktivne zajednice, gdje se mladi profesionalci mogu umrežiti, educirati i stvarati dodanu vrijednost.Kada djelujemo kroz zajednicu, više smo motivirani, proaktivni, osjećamo se sigurnije te imamo sustav podrške.

To je nevjerojatno važno u trenutnim izazovnim vremenima. Gledajući širu sliku, trebali bi težiti k tome da nautička industrija postane više održiva, dinamično mjesto za rad za mlade te ujedinjena u svom razvoju i prepoznata kao pozitivan primjer. Upravo zato Misli More predstavlja kako možemo okupiti, mentorirati, inspirirati i educirati mlade lidere sutrašnjice u nautičkoj industriji.

bottom of page