top of page

BlueGeneration International konferencija i Monaco Yacht Show

Prošli smo tjedan posjetili Palma de Mallorcu u sklopu konferencije BlueGeneration International conference te Monaco Yacht Show. Oba događaja donijela su nam niz novih spoznaja i kontakata, a o čemu se govorilo na konferenciji i zašto je to bitno za mlade u nautičkoj industriji, otkrijte niže.





Konferencija BlueGeneration International Conference bila je smještena u gospodarskoj komori Palma de Mallorce te je bila važni događaj u sklopu BlueGeneration projekta. BlueGeneration projekt provodi španjolska tvrtka Sea Teach. Sea Teach je smješten u Marini Cala d'Or na Mallorci te je prepoznati RYA trening centar za jedrilice i motorne brodice. Uz standardni program Sea Teach nudi i privatne njemačke tečajeve za upravljanje plovilom. Direktorica Silja Teege je kroz svoj rad ostvarila niz uspješnih suradnji i projekata prepoznatih unutar EU fondova te fondova EEA & Norway Grants.



BlueGeneration projekt je također bio sufinanciran od strane EEA and Norway Grants za zapošljavanje mladih, pošto promovira i educira o mogućnostima zapošljavanja mladih unutar plave ekonomije, s naglaskom na segmente nautičkog turizma, akvakulture, energije oceana, morske biotehnologije, brodogradnje, transporta i ribarenja. U sklopu konferencije prezentirali su se sami napredci projekta te naposlijetku dva uspješna primjera mladih koji su kroz edukacije provođene od strane Sea Teacha našli posao u nautičkoj industriji.


Na konferenciji smo saznali kako će se broj zaposlenih u nautičkoj industriji do 2030. udvostručiti. Gđica Nora Mehsen, iz EEA and Norway Grantsa je napomenula kako je pravi gubitak ne otključati potencijal mladih. Prva panel diskusija uključivala je dionike iz cjelokupne europske nautičke industrije te predstavljala preduvjete za plavu ekonomiju te prepreke u vidu manjka radne snage. Druga panel diskusija donijela je osvrt na mlade, kako je pandemija utjecala na njihovo školovanje i zapošljavanje te kako plava ekonomija može pomoći u prelasku barijera. Gospođa Nicola Bridges, iz EMSEA BlueSchools, napomenula je kako je vidljiv manjak nautičkih tema unutar škola te kako učitelji također nisu dovoljno educirani o tim temama. Naposlijetku, sudionicima su uručeni karijerni vodiči te brošure o zapošljavanju unutar nautičke industrije. Veliko hvala organizatorima na izvrsnoj konferenciji te se radujemo popratiti novosti iz BlueGeneration projekta.





Monaco Yacht Show nas je oduševio sa svojim Sustainability hubom. Hub je vrvio mladim osobama, koje su pokrenule svoje održive ideje u nautičkoj industriji od nule, dok su danas njihovi projekti prešli konceptnu fazu te su već komercijalno dostupni. Tvrtka HYNOVA imala je premijeru svojeg cijelokupnog ekosustava. Uz plovilo na vodik, tvrtka je osmislila ekosustav koji uključuje vlastitu punionicu i generiranje vodika.


Tvrtka Water Revolution Foundation poduprijela je niz start upova, uz svoje parametre kojima određuje održivost mega jahti. Tvrtka UOCEAN kroz svoje projekte aktivno doprinosi smanjenju i spriječavanju zagađenja te kroz financiranje doprinosi edukaciji o kružnom gospodarstvu. Uz prethodno navedene, još je niz start upova predstavio svoje ideje koje već sad imaju značajan utjecaj na cijelokupnu industriju. Nadamo se u skorijoj budućnosti vidjeti slične projekte i u Hrvatskoj.




Imaš poduzetničku ideju koja bi doprinijela održivosti nautičke industrije i plave ekonomije?

Priključi se prvom klubu mladih u nautičkoj industriji te radnoj skupini. Upoznaj značajne kontakte i pokreni svoju karijeru u plavom. Prijavi se još danas!

bottom of page