top of page

SALONE NAUTICO DI VENEZIA

Protekli vikend smo posjetili nautički sajam u Veneciji, Salone Nautico di Venezia (SNV). Događaj se održavao od 28. svibnja do 5. lipnja na atraktivnoj lokaciji venecijanskog arsenala. Sukladno sajamskoj Green Mission, SNV obraća pozornost na sakupljanje otpada, sortiranje otpada, organizaciju transporta i sirovih materijala te ravnopravno zapošljavanje. Uz praćenje načela održivog menadžmenta događaja, SNV je u svoj portfolio izlagača uključio plovila na alternativne pogone, brze punionice električnih plovila, elektromotore te projektni paviljon s prezentiranim rješenjima za održivi razvoj. Dodatno, dio materijala iskorišten u organizaciji sajma se po završetku predaje drugom proizvođaču koji će iste resurse reciklirati i implementirati u nove proizvode.


U tekstu niže vam donosimo izabrane primjere iz projektnog paviljona.



Slika preuzeta s: https://www.ntradeshows.com/salone-nautico-venezia/




Prvi reciklirajući foiler


Foileri kao vrsta plovila su nositelji inovacija u svjetskim i regionalnim start upovima. Primjer sa slike biti će prvi svjetski foiler čiji će proizvodni proces biti u potpunosti kružan. Kalup za trup biti će izrađen uz pomoć 3D printera tvrtke Breton Spa, što će omogućiti jednostavnije recikliranje.


Trup je izgrađen od termoplastičnih materijala. Termoplastični materijali nisu otporni na visoke temperature te se mogu modelirati. Prilikom hlađenja materijali očvrsnu. Temperature pogodne za modeliranje kreću se od 120 stupnjeva Celzijevih za polietilen do 345 stupnjeva Celzijevih za PEEK, poli eter eter keton, kao materijal povišenih performansi.


Jedro proizvodi tvrtka Onesails uz 4T Forte tehnologiju, čija kompozitna struktura sačinjena od STR Solid Stripes vlakna. Više o samoj tehnologiji na stranici proizvođača.





ProEco60


ProEco60 projekt je u suradnji s hrvatskom tvrtkom Marservis iz Kaštelira. Projekt je na natječaju Muve Yacht Projects osvojio četvrto mjesto. Predstavlja plovilo za namjene transporta ili promatranja u lagunama tokom toplijih vremenskih razdoblja.


Plovilo će pogoniti baterije te bi brzina plovidbe iznosila 9 čvorova, uz doseg od 8 sati. Specifično je što se za ljetne mjesece ne planira dodatno punjenje plovila uz struju na obali, pošto se autonomija planira ostvariti uz korištenje solarnih panela.


Projekt će nastojati upotrijebiti različite održive materijale prilikom izgradnje eksterijera i interijera plovila. Dodatno, za smanjenje energetske potrošnje sva rasvjeta na plovilu će biti LED.





CH2ANGE


CH2ANGE projekt je putničkog plovila pogonjenog na vodik. Dizajn i sam koncept plovila inspiriran je vodom, koja je izvrstan izvor vodika te sam medij na kojem plovilo plovi.





Zaključak


Nautički sajam u Veneciji ima svoj specifični šarm radi lokacije i organizacije samog sajma. No, jedan veliki doprinos nosi i samo naglašavanje i promocija održivog razvoja u nautici. MUVE nagrada potiče i motivira proizvođače održivijih plovila, ali i komponentni, na razvitak njihovih modela i koncepata, ali i promociju istih. Prijava na natječaj je besplatna te se mogu prijaviti i individualne osobe ili grupe. SNV ujedinjuje i prošlost i budućnost te se uz naglasak na održivi razvoj u nautičkoj industriji nadamo vidjeti ovakve inicijative i na hrvatskim nautičkim sajmovima.

Comments


bottom of page