top of page

ŠTO ZNAČI BITI SIGURAN NA MORU?

U našim objavama na blogu i kroz društvene mreže često naglašavamo važnost našeg mora. Naglašavamo kako je važno biti ekološki osviješten te ne zagađivati naše more, jer je za niz djelatnosti upravo ono izvor primanja. Kao država s razgranatom obalom i više od tisuću otoka, naši stanovnici žive na moru i od mora. No, ekološki i gospodarski aspekti nisu jedini koje bi trebalo uzeti u obzir. Ono što se često zanemaruje je sigurnost.


POTENCIJALNE OPASNOSTI SE SKRIVAJU U...


Mediji često ne prenose potpunu sliku koliko je sigurnost narušena na moru tokom ljetne sezone. Sigurnost može biti narušena ukoliko osoba nema odgovarajuću dozvolu za upravljanje plovilom. Dodatno, osoba može steći dozvolu u uvjetima plovidbe koji se potpuno razlikuju od plovidbe na Jadranu te njene okolnosti nisu iste. Osoba koja upravlja plovilom može biti lošije upoznata s hrvatskim zakonima te nepropisno upravljati plovilom.


Uz narušenu sigurnost na plovilu, opasne situacije uključuju potencijalne sudare, nasukavanja ili pogubne ozljede u kontaktu s plivačima te osobama na kajacima i slično. Nažalost je broj nesigurnih situacija u porastu, dok je nedovoljno informacija kako se od istih zaštititi. Kako bi se zaštitili od situacija gdje mi možemo biti uzročnici, dobro je educirati se o plovidbi i pripadajućim pravilnicima. Kako se zaštiti od situacija u kojima mi možemo biti oštećeni? Pročitajte u paragrafu niže.



Izvor: Wix


U današnje doba razvijene su različite vrste osiguranja, od dopunskih i dodatnih do osiguranja za kućne ljubimce. Na isti način, postoji osiguranje za plovidbu. Osigurati se može osobni brod ili plovilo koje se koristi u komercijalne svrhe, poput čartera. Ne postoji ograničenje na veličinu broda, jer se osigurati mogu i veća plovila poput mega jahti i tankera. Ponekad osigurati se ne znači isključivo imati osiguranje za plovilo, već i partnera koji će vam pomoći u registraciji i ostalim savjetodavnim uslugama.


Savjete i usluge na cijeloj razini Hrvatske može pružiti i hrvatska podružnica tvrtke Yacht Pool International. Na njihovoj webstranici provjerite pakete kojima vam pomažu da uživate na moru, jer uživati znači i biti siguran.



 

Odlučite li se za neki od paketa, svakako spomenite da ste na njih naišli putem Misli More blog posta!

bottom of page