top of page

ZELENI TRENDOVI U PLAVOM

Kao što smo i obećali u našim posljednim Instagram objavama, ovaj tjedan vam donosimo post kako nautička industrija nastoji doprinijeti održivom razvoju. Automobilska industrija je već zakoračila u smjeru elektrifikacije pogona, no i nautička industrija hvata korak s razvojem inovativnih rješenja. Dakako, nisu sva moderna rješenja apsolutna protiv klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, no jedan dodatni korak u razvoju jesu. Digitalizacija je još jedan trend koji je zahvatio nautičku industriju te pruža niz rješenja u djeljenju resursa. U tekstu niže vam donosimo tri prakse kojima nautička industrija želi promijeniti svoj trenutni tok poslovanja.



Digitalizacija logistike


Digitalizacija logistike se pretežito odnosi na tankerski prijevoz. Velike korporacije sada imaju na usluzi niz digitalnih aplikacija i alata koji im omogućavaju kontrolu plovidbe, potrošnje goriva, brzine plovidbe i sličnih parametara. Plovibda se može pratiti u pravom vremenu te ovisno o utjecajima ili okolnostima, ona se prilagođava I optimizira. Plovila mogu, na primjer, prilagoditi brzinu ili uzeti drugu rutu plovidbe koja bi bila prihvatljivija u vidu efikasnosti.


Dodatno su tu i platforme koje omogućavaju bežičnu povezanost sa posadom i teretom na brodu.


Privatni vlasnici za rekreativnu plovidbu već dugi niz godina uz fuel manager na svojem plovilu mogu pratiti potrošnju goriva te istu prilagoditi okolnostima ili sniziti pripadajućim načinom plovidbe. Naravno, sve veća prisutnost hibridnih i električnih rješenja na tržištu motivira i privatne korisnike na nove načine propulzije.


Hidrodinamika


Razvitak i razvoj u nautičkoj industriji utjecao je i na projektante brodova te dostavljene projekte. Niz novih softvera i digitalnih rješenja omogućuju projektantima da prilagode svoje nacrte ovisno o željama vlasnika, traženoj brzini plovidbe, dužini samog plovila te raznim dodatnim karakteristikama. Računalnom optimizacijom može se dobiti projekt koji je prilagođen za određen tip plovidbe i potrošnje te ima manji negativan utjecaj na okoliš. Dodatno, tvrtke omogućuju nove premaze trupova koji nisu visokotoksičnog sadržaja, a ipak smanjuju trenje te povisuju brzinu i ekonomičnost plovila.




Alternativna goriva


Alternativna goriva koja su dostupna i/ili u razvoju za plovila uključuju: LNG, LPG, biogoriva, amonijak, vodik, metanol te elektrificirane pogone. Kao dodatni pogon navodi se i pomoćna propulzija uz vjetar te Linda Sigrid Hammer za Marine Forecast 2050 predviđa 11000 aplikacija potpomognutih pogonom vjetra.


Metanol i amonijak bolji su prenosioci od vodika, no više su otrovni te prigodni za dvotaktne motore. Atom vodika najlakši je od svih u periodnom sustavu, a vodik kakav je poznat u vidu goriva je u obliku molekule H2. Zbog svoje lakoće teže je skladištiti vodik te su potrebni specifični spremnici. Također, vodik zahtjeva oprezno upravljanje zbog svoje zapaljivosti. U svakom slučaju, razvoj u nautičkoj industriji ne mora započinjati od nule zbog prethodnog napretka u automobilskoj industriji.


Oko LNG i LPG se vodi mnogo diskusija, pošto ih njihovo podrijetlo ne čini održivim tipom goriva te ne potječu iz obnovljivih izvora, dok su na tržištu i dalje prisutna sredstva za podršku korištenja LNGa i LPGa.


Zaključak


Predstavili smo vam samo nekoliko tehnika kojima nautička industrija želi popraviti svoj “eko-rating”. Niz drugih novosti vam donosimo u tjednima što slijede te naravno jedan podrobniji osvrt na alternativna goriva. Nadamo se da smo vam barem malo potaknuli interes u održivi razvoj u nautici!

bottom of page