top of page

SURAĐIVATI ZNAČI BITI ODRŽIV

Ovaj tjedan ostvarujemo poveznicu s našim prvim blog postom. U tom smo postu kao prakse održivog poslovanja naveli suradnju, korištenje big data te podijeljenju vrijednost. U tekstu koji slijedi dotičemo se suradnje, njezinog osnovnog koncepta te zašto u današnje doba surađivati znači biti održiv.





UNICEF definira suradnju kao ključnu životu vještinu te zajednički rad na nečemu što rezultira općim dobrom ili ostvarenjem međusobnih interesa. Ponekad je manje više, ali u slučaju efikasnih timova ljudi sa zajedničkom vizijom mogu se roditi značajne ideje. Nerijetko se takve ideje formiraju u inovativna rješenja koja doprinose boljitku zajednice i planeta.


Kako bi unaprijedile svoj razvoj, tvrtke ili obrazovne institucije ponekad moraju proširiti svoj spektar znanja. Taj se proces ostvaruje kroz suradnju ili outsourcing. Outsourcing predstavlja angažman treće stranke koja ugovorno najčešće nudi svoje usluge. Kroz suradnju, povezivanje resursa i poznanstava tvrtke i/ili obrazovne institucije su u mogućnosti ponuditi uslugu ili proizvod koji ima veću vrijednost za društvo, ali i potencijalno održiviji karakter. Nekoliko primjera iz nautičke industrije provjerite u tekstu niže.


PRIMJERI


Konkretan primjer suradnje iz nautičke industrije u održivom razvoju je projekt “Ma-Hy-Hy”. Proton Motor Fuel Cell je njemačka tvrtka specijalizirana za vodikove gorive ćelije surađuje sa Torqeedom, proizvođačem električnih i hibridnih pogona od 0,5 do 100 kW. Tvrtke surađuju na high-voltage hibridnom pogonu koji uključuje baterije i vodikove gorive ćelije za aplikacija u rekreativnoj i komercijalnoj plovidbi. Projekt je inovativan te će predstavljati zero emission način za plovidbu morem i kopnenim vodama te je u realizaciji od 2021. do 2024. godine. Iza ovog projekta nesumnjivo stoji mnogo rada i istraživanja, no i uzbuđenja u kreiranju jedinstvenog i održivog rješenja za plovidbu.


Jedan od primjera načina umrežavanja je događaj Business Cooperation on Blue Growth in Europe. Događaj je ostvaren uživo u Ateni, 11. i 12. svibnja ove godine. Događaj je bio popraćen i online varijantom na kojoj smo sami sudjelovali. Osnovan od strane Innovation Norway, događaj je ugostio poduzetnike, klastere, znanstvenike i pravna tijela 12 europskih država.


Događaj uživo sadržavao je različite panele poput zelene plovidbe, plave bioekonomije te pametnih luka. U hibridnoj varijanti događaja sudjelovalo je čak 29 članova iz Hrvatske. Sudjelovali smo u nekoliko sastanaka s poduzetnicima i istraživačkim tijelima iz Europe te se uvijek radujemo ovakvim događajima jer su izvor inspiracije, novih poznanstava i potencijalnih suradnji!





ZAKLJUČAK


Naposlijetku, i sami smo svjesni važnosti suradnje te zato pozivamo naše čitatelje, bilo individualne osobe, poduzetnike, članove akademske zajednice i entuzijaste da nas slobodno kontaktiraju ukoliko imaju ideju za suradnju i/ ili project!



 

Radiš u segmentu plave ekonomije/nautičke industrije ili želiš to postati? Imaš strast za plovidbom i održivom razvojem? Priključi se prvom hrvatskom klubu mladih u nautičkoj industriji. Budi u korak nadolazećim eventima upoznaj buduće kolege i prijatelje!




bottom of page