top of page

SEACRAS

Danas vam donosimo priču o SeaCrasu, inovativnom start upu osnovanom 2020. godine, specijaliziranom za prikupljanje i analizu satelitskih podataka. Informacijske usluge koje se temelje na promatranju Zemlje satelitima koje SeaCras nudi nalaze svoju primjenu u monitoringu kvalitete priobalnih mora i kopnenih vodenih tijela, akvakulturi, turizmu te dodatnim segmentima plave ekonomije.


Više informacija o tekstu niže!



SeaCras je nedavno proglašen među 4 najbolja projekta u EU unutar područja Ocean Observation


Možete li nam reći nešto o svojoj akademskoj pozadini i kako vam je ona omogućila pokretanje SeaCrasa?

SeaCras je osnovao dr. sc. Mario Špadina 2020. godine po završetku doktorata u Francuskoj. Osim njega, u našem timu su još dvojica znanstvenika: dr. sc. Stipe Lukin i mag. chem. Tomislav Stolar. Kroz akademski put naučili smo kritički razmišljati i razvili smo sposobnosti rješavanja kompleksnih problema. Kroz njega se iskreno govoreći, nismo susreli sa startup ili poslovnim svijetom. Za to je odgovoran naš dodatan angažman, prvenstveno programi EIT Climate-KIC Pioneers Into Practice (PIP) i WIPO Summer School. U okviru PIP programa 2019. godine, Mario je proveo mjesec dana u Španjolskoj na Sveučilištu u Valenciji, dok su Stipe (startup Gelatex) i Tomislav (Tallinn Institute of Technology) proveli mjesec dana u Tallinnu u Estoniji. Nakon tih iskustava poduzetnička ideja je sazrjela i uskoro je osnovan SeaCras.


Što vas je privuklo u plavoj ekonomiji?

Na morima i oceanima odvija se preko 40% svjetskih ekonomskih aktivnosti. Što se tiče Hrvatske, općepoznato je da smo zemlja koja se uvelike oslanja na sektor turizma. Konkretno, turizam čini preko 18% Hrvatskog BDP-a te po tome daleko prednjačimo u EU. Za nas je posebice bitan priobalni turizam koji se odvija na Jadranu. Po svemu navedenom je jasno da je more naš najvažniji resurs te je potrebno uložiti maksimalne napore da se ono očuva! Tu u priču ulazi SeaCras. U suradnji s još jednom domaćom kompanijom – Prehnit, SeaCras razvija skalabilno digitalno rješenje s niskim emisijama ugljika kojim se prati kvaliteta voda i mora. Rješenje je zasnovano na AI analizi satelitskih podataka iz kojih dobivamo fizikalno-kemijske parametre kvalitete voda. Oni pak upućuju na stupanj antropogenog utjecaja i procjenu zdravstvenog stanja vodenog okoliša. Naši klijenti te podatke mogu iskoristiti za izvještavanje o odgovornom upravljanju vodnim tijelima i utjecaju njihovog poslovanja na vodeni okoliš.



SeaCras tim na tehničkoj probi u Bruxellesu prije predstavljanja projekta na BlueInvest Awards 2022 (27.03.2022.)


Tko/što je bio glavni pokretač vašeg poslovanja?

Glavni pokretač našeg poslovanja je motivacija da budemo primjer implementacije zelene i digitalne tranzicije u Hrvatskoj u okviru europskog zelenog plana. S druge strane, cilj svakog poslovanja je ostvarivanje ekonomske dobiti. Što se tiče financijskih sredstava za pokretanje startupa, SeaCrasu su dodijeljena sredstva od Parsec akceleratora (europski akcelerator za poticanje komercijalizacije satelitskih podataka) i bili smo jedni od pobjednika ZICER Startup Factory-ja 2020. godine. Upravo su nam ti programi dali potrebna sredstva kako bismo pokrenuli biznis i prebrodili period do izlaska na tržište.


Što bi savjetovali mladim osobama kojima fali samo malo motivacije i upornosti za ulazak u poduzetničke vode?

Pronađite ljude koji vam mogu dati dobar savjet jer to će vam znatno ubrzati proces ulaska u poduzetničke vode. Naravno, potrebno je provesti puno vlastitog istraživanja. Druga stvar je okružiti se pametnim ljudima koji će vas motivirati da dajete najbolje od sebe. Nakon što osmislite startup ideju, svakako se prijavite na neki od domaćih ili međunarodnih programa (na primjer ZICER Startup Factory). Lako je upasti u vlastitu klopku kada mislimo najbolje o sebi, međutim bez vanjske validacije nećete imati pravu informaciju o tome ima li smisla to što radite ili ne. I zadnje, ako ne probate nećete nikada znati da li ste imali šanse za uspjeh!



Direktor dr. sc. Mario Špadina prezentira SeaCras projekt na BlueInvest Awards 2022 u Bruxellesu (28.03.2022.)


Što bi naveli kao glavni benefit vaše usluge u nautičkoj industriji?

Hrvatska ima izrazito snažnu nautičku industriju. Razlog tome je prvenstveno čisto more i razvedena obala s preko tisuću otoka. Satelitski podaci i usluga koju nudi SeaCras daju mogućnost gotovo trenutačnog uvida u kvalitetu morske vode. Podaci pokazuju da isticanje izvrsne kvalitete mora donosi 5%-tno povećanje broja gostiju! A Jadransko more je među najčišćim morima na svijetu! Prema tome, istaknimo to i iskoristimo novi marketinški kanal koji nudi SeaCras. Drago nam je da su to prepoznali korisnici naše usluge Nacionalni Parkovi Mljet i Brijuni te Park Prirode Telašćica koji su hrvatski lideri u tome pogledu.

Comments


bottom of page