top of page

ODRŽIVA AKVAKULTURA U HRVATSKOJ

Updated: Feb 10, 2022

Svjetski lideri u održivoj akvakulturi su svakako Skandinavske države i Japan, dok se u Kini nalazi 60% svjetske akvakulture. No, to ne znači da Hrvatska ne daje svoje napore u održivoj akvakulturi. Naprotiv, razgovarali smo prošli tjedan s Renatom Barić, R&D menadžericom, iz tvrtke Cromaris. U tekstu niže pročitajte kako se to hrvatska akvakultura približava svjetskim liderima.




Odmah napominjemo kako je većina podataka iz bloga i intervjua podržana podacima iz Cromarisovog Sustainability Reporta za 2020. godinu.


VLASTITI R&D


Cromaris u sklopu svog poslovanja ima vlastiti R&D odjel. Posjedovanje vlastitog odjela omogućava optimizaciju raznih djelova poslovanja, fokus na održivi razvoj, ali i niz novih radnih mjesta za djelatnike i društvenih i prirodnih znanosti.


Posjedovanje vlastitog R&D odjela donosi benefite na razini zajednice, eko sustava i naposlijetku, na razini poslodavca.


TEHNIČKE MJERE


Cromarisov Sustainability Report ukazuje na nekoliko važnih mjera za očuvanje prirodnog sustava:


1) Izostanak korištenja protuobraštajnih sredstva

Uzgajivači najčešće koriste protuobraštajna sredstva u vidu boja i maziva na mrežama kao sustav zaštite protiv UV zračenja. Tretman zaštite traje od 9 do 12 mjeseci. Sastojci koji protuobraštajna sredstva čine otrovnima su bakreni i cinkov oksid koji sprječavaju rast.


2) Smanjivanje upotrebe antibiotika

Smanjivanjem upotrebe antibiotika smanjuje se rizik za ribu, ali i za čovjeka kao krajnjeg člana u prehrambenom lancu.


3) Održiva riblja sirovina

Riblja hrana važna je stavka u kvalitetnom uzgoju i proizvodnji. ASC International postavlja niz predkvalifikacija za svoje standarde, kojima je Cromaris i niz drugih hrvatskih uzgajivača sukladan. Održive uzgajivače možete pretraživati po državi na linku.


Dodatno, Cromaris 4x godišnje prati parametre na morskom dobru te u vidu ima niz inicijativa za mjerenje emisije stakleničkih plinova.


Ono što je specifično jest zapošljavanje lokalne zajednice na području kaveza i proizvodnih pogona te komunikacija s lokalnom zajednicom.


ZAKLJUČAK


Ovim završetkom posta vam donosimo odličan primjer kako je Hrvatska dio održive akvakulture te potiče razvoj lokalne zajednice i održivog razvoja.

__________________________________________________________________________________


Pratite nas i na našim društvenim mrežama: LinkedIn, Instagram i Twitter.


bottom of page