top of page

ODRŽIVI DIZAJN ZA INDUSTRIJU SUPERJAHTI

U današnjem blog postu Ella Peters nam otkriva čari rada u industriji super jahti te predstavlja održive projekte kojima se bavi. Otkrijte više u tekstu ispod!

1. Možeš li nam reći nešto o svom obrazovanju i kako te ono dovelo do tvoje trenutne pozicije?


Moja pozadina nije konvencionalna. Prvo moje iskustvo u jahtaškoj industriji je započeto prije sedam godina u različitim kapacitetima - od stjuardese do slobodne dadilje na jahti, a potonje je bilo moj fokus zadnjih pet godina.


Nakon nekoliko godina rada (i zaljubljivanja u kontinentalnu Europu), krenula sam na sveučilište u Nizozemskoj kako bih studirala Upravljanje međunarodnim razvojem, s fokusom na etičku modu (moju strast) kroz smjer Održivi lanci vrijednosti. Apsolutno sam zavoljela svoj studij, europski stil života i povezanost s industrijom. Moja diploma mi je pružila nevjerojatne prilike uključujući stažiranje u Boliviji, rad na certificiranju poštene trgovine za etičkog proizvođača pletiva i heklanja, a također tijekom Covida stažiranje u modnoj kući sa sjedištem u Argentini (prilika tijekom koje sam surađivala s konzultantskom tvrtkom Ujedinjenih naroda o održivom moda).


Ove dvije vrlo različite prilike dovele su me u jedinstvenu situaciju u kojoj u potpunosti razumijem potrebe jahtaške industrije kao i potrebnu kvalitetu i uslugu. U kombinaciji sa snažnim znanjem o tekstilu i koži (kao i nevjerojatnom partneru za proizvodnju kože uz tehniku Deni-Deni), savršeno sam pozicionirana da pomognem jahtama diljem svijeta s njihovim zahtjevima za kožnu robu po narudžbi.2. Što je potaknulo tvoj početni interes za održivost?


Od malih nogu (čak i u osnovnoj školi) jako sam se zanimala za naš planet, pozitivno utječući lokalno i pomažući ljudima. Kako sam odrastao, moji interesi su se razvijali i sada osjećam da sam pronašla svoju nišu između pomaganja ljudima uz podršku Superyacht Nanny i moje ljubavi prema održivom tekstilu/modi kroz Fine Ocean.


Prije nekoliko godina radila sam za nevladinu organizaciju koja surađuje na pozitivnom utjecaju na modnu industriju (imaju status konzultanta UNECE-a). Nakon održavanja webinara o mom radu u Boliviji na međunarodnoj certifikaciji Fair Trade, svi su suradnici bili pozvani da podijele svoje razloge za rad na pokretanju promjena sustava u modnoj industriji. Jedna je djevojka podijelila svoju nevjerojatnu priču o tome kako je zahvaljujući majčinom radu (kao pletilja koja je izrađivala džempere i robu od alpake u argentinskim Andama) mogla pohađati školu, imati sigurno mjesto za život, jesti hranjive obroke i još mnogo toga. Sve je to bilo zato što je njezina majka bila pošteno zaposlena, zarađivala poštenu plaću i radila u sigurnom radnom okruženju punom poštovanja. Bila je to najnevjerojatnija priča, zbog koje sam uplakana napustila prostoriju za sastanak, jer je savršeno pokazala koliko moćna modna industrija može biti u pozitivnom utjecaju na zajednice.


Ova je priča nešto što uvijek držim blizu srca i kao svoju mantru, jer sažima zašto moramo nastaviti raditi na stvaranju održivijeg sutra.


3. Što je bio glavni pokretač tvog poslovanja?


Bez stručnosti mog proizvodnog partnera i nevjerojatnog rada koji obavlja s mojom markom odjeće za kućne ljubimce, Fine Ocean ne bi poslovao. Prijatelji iz jedrenja tada su počeli tražiti podršku s naslovnicama jelovnika itd., i tako smo prionuli na posao!


Stvarno volim posao koji radimo u Fine Oceanu. Rad na projektima po narudžbi je sjajna zabava – razina prilagodbe i mogućnosti koje nudimo našim klijentima je ogromna. Također, budući da imamo toliko iskustva i kontakata u industriji, još uvijek nemamo zadatak koji nismo mogli ispuniti!


4. Možeš li dati savjet o tome kako identificirati prikladnu nišu održivosti u koju se uključiti?


Slušajte ljude! Svi smo dobri u slušanju, ali ne slušamo nužno sve detalje. I to je detalj koji izdvaja Fine Ocean. Kao tim, sjajni smo u odbijanju ideja i smišljanju rješenja te provjeravanju kako ih možemo isporučiti na najodrživiji način. Ako ikada budete željeli razmijeniti neke ideje, uvijek sam spremna pomoći kako god mogu!


5. Što bi savjetovala mladim ljudima koji su zainteresirani za održivost, ali im fali motivacije za konačni iskorak?


Kao što Nike kaže, "Just do it"! Započnite negdje od malena, krenite, dobijte povratne informacije i krenite! Jamčimo da prva verzija neće biti savršena, bit će toga za razvoj i puno za naučiti, ali to je uzbudljivi dio procesa!


Također, dostupni su neki prekrasni resursi (puno besplatnih), razgovarajte s ljudima, istražujte stvari na mreži, tražite pomoć i ne dopustite da vas sumnja u sebe sputava.

6. Što bi navela kao glavne prednosti rada u blizini mora?


Rad s pomorskom industrijom i industrijom jahti često zahtijeva prilagodbu radnih praksi, proizvoda i sustava kako bi se prilagodili potrebama sektora po mjeri. Što se mene tiče, volim izazov, dinamično radno okruženje i nevjerojatne ljude koje upoznaješ.


7. Za kraj, gdje bi savjetovala mladima da započnu svoj networking?


Stvarno sjajan resurs za umrežavanje unutarnje posade je Yacht Pearls of Wisdom, zajednica koju je izgradila Cherise, koja je fantastična i pruža veliku podršku.


Izađite (digitalno i osobno), razgovarajte s ljudima i surađujte. Veliki sam zagovornik suradnje i umrežavanja; pa ako se želite povezati – možete me pronaći na Instagramu na @superyachtnanny i @fine.ocean.co ili e-poštom na superyachtnanny@gmail.com

Comments


bottom of page