top of page

NOVI RAZVOJ U PLOVILIMA BEZ POSADE

Budućnost je autonomna, kako za cestovna vozila, tako i za plovila. To je zanimljiv koncept koji omogućava rast učinkovitosti samih operacija. Međutim, također ima nekoliko regulatornih prepreka. Kakvo je trenutno stanje razvoja segmenta autonomnih plovila doznajte u nastavku teksta.Izvor: https://unsplash.com/ko/@william07


S razvojem tehnologije i infrastrukture, provedeno je više pilot projekata korištenjem autonomnih i daljinski upravljanih plovila. Projekti su nastali u proteklih pet godina, s jasnom perspektivom budućeg razvoja. Međutim, uz različite rizike koje treba uzeti u obzir, nacionalni ili međunarodni regulatorni propisi još nisu u potpunosti razrađeni.


Prema Riviera Maritime News, IMOov Odbor za pomorsku sigurnost (MSC) ulaže napore u razvitak regulativa vezanih uz autonomna plovila. Međunarodni instrument za MASS, pomorske autonomne površinske brodove, trebao bi biti razvijen i usvojen do druge polovice 2024. godine.


Potrebno je uzeti u obzir niz prepreka i izazova, od definiranja uloge 'daljinskog operatera' kao člana posade MASSa, njegovih odgovornosti i opsega rada. Štoviše, morat će se ispuniti posebni zahtjevi i kvalifikacije da bi osoba dobila ulogu člana posade MASSa.


Postoje različiti stupnjevi plovila, trenutno su to: brod s posadom s automatiziranim procesima i podrškom za odlučivanje (Prvi stupanj/ Degree One), daljinski upravljani brod s pomorcima na brodu (Drugi stupanj/ Degree Two), daljinski upravljani brod bez pomoraca na brodu (treći stupanj/ Degree Tree) i potpuno autonomni brod (Četvrti stupanj/ Degree Four).


U INDUSTRIJI INOVIRAJU...


Tvrtka Orca AI donosi inovacije u sferu pomorske navigacije, pružajući inteligentno tehnološko rješenje za izbjegavanje sudara u pomorskom prometu. Tvrtka je razvila platformu za izbjegavanje sudara. Razvijeni softver podržavaju senzori, termalne kamere i kamere pri slabom osvjetljenju te algoritmi pokretani umjetnom inteligencijom. Sve prethodno navedeno omogućuje različite načine za detekciju opasnosti na moru i generiranje upozorenja.


Tvrtka Orca AI provela je ispitivanje na 110 plovila kroz 2022. godinu i prema podacima iz ispitivanja, kupci su vidjeli 26,9% manje broja bliskih susreta, 21,6% manje oštrih manevara i 18% manje ekstremnih padova brzine.


Najzanimljivija informacija vezana uz održivost ove inovacije je da tvrtka vjeruje da su ova poboljšanja u operativnoj učinkovitosti dovela do ukupnog smanjenja emisija CO2 od 66,3 tone.


ZAKLJUČAK


Bespilotno i autonomno nove su ključne riječi za segment inovacija u nautičkoj industriji. Radoznali smo vidjeti kako će se gore spomenuti projekti i platforme proširiti na segment brodova za rekreativnu plovidbu.

Comments


bottom of page