top of page

GDJE JE MJESTO "NETWORKINGU" U KRIZI?

Ulazak na tržište rada je danas veliki izazov mladima. Ponekad se razlikuju očekivanja učenika ili studenta od stvarnosti, dok je u pojedinim slučajevima potražnja mala. Slične situacije mogu obeshrabriti, no potrebno je biti konzistentan i imati odgovarajuće kontakte.



Izvor: https://unsplash.com/@productschool


Tržište rada u trenutku pisanja ove objave trpi neviđene fluktuacije. U žaru pandemije, radna mjesta su bila izvor neizvjesnosti. Dok su posloprimci trebali siguran izvor primanja u krizi kojoj se nije nadzirao kraj, poslodavci su morali smanjiti broj zaposlenih radi smanjena obima poslovanja. Pojedine industrije poslovale su bolje nego inače, dok su se neke postupno gasile. Restrikcije su onemogućile poslovanje uživo te je digitalizacija bila pokretač novih trendova.


Svi navedeni efekti značajno su utjecali na tržište rada te stvarali nejednakosti u ponudi i potražnji. Pojedina zanimanja su počela biti traženija te su se za njih povećali rangovi plaća, dok su davanja ostala ista ili se smanjila za ostala zanimanja.


KAKVA JE SITUACIJA U NAUTICI?


U nautičkoj industriji povišena je bila, i još jest, potražnja za inženjerima strojarstva i elektrotehnike te djelatnicima u čarteru, od mornara do recepcije. Inženjeri su traženi u raznim profilima tvrtki. Rast broja čarter tvrtki na Hrvatskoj obali doveo je do prethodno navedene veće potražnje za radnicima u čarteru. Značajan rast u plavoj ekonomiji ostvarile su tvrtke koje razvijaju IT rješenja, posebno u vidu senzora, monitoringa na daljinu te kontrole.


Sudeći po iznenadnim svjetskim krizama, moguće je pronaći se u situaciji gdje naše zanimanje ili zvanje nije visoko traženo ili nam se barem tako čini. U tim slučajevima standardna rješenja uključuju iseljavanje iz države ili traganje za poslom izvan industrije ili struke. Takva rješenja su često neugodna i rezultiraju nezadovoljstvom, dok je možda bio potreban samo jedan kontakt kako bi vas/te uputio na pravu adresu.


NAPOSLIJETKU, NETWORKING


Kontakti su od iznimne važnosti prilikom traženja posla te je bitno imati zajednicu koja pruža podršku. Upravo smo zato u sklopu Misli More osnovali prvi klub mladih u nautičkoj industriji. Klub je prigodan za učenike koji nakon srednje škole žele raditi u nautičkoj industriji ili plavoj ekonomiji, studente koji žele isto nakon završenog fakulteta te mlade koji su već zaposleni. Naravno, mogu se priključiti i pojedinci koji imaju izražen interes za nautičku industriju i plavu ekonomiju. U sklopu kluba organiziraju se i događaji umrežavanja te upravo na istima imate priliku upoznati lidere nautičke industrije koji bi vam mogli otvorit vrata u industriju. Dodatno, možete upoznati buduće kolege i možda baš razviti sljedeći inovativni proizvod ili uslugu!


Prijava u klub je besplatna i možete se prijaviti na sljedećoj formi:






Ekipa iz Misli More vas čeka!


bottom of page