top of page

CILJEVI ODRŽIVOG RAZVOJA U NAUTICI

U današnjem je svijetu potreban više holistički pristup promjenama. Interdisciplinarni pristup je potreban kako bi se rješili gorući problemi od globalnog zatopljenja do raznih ekonomskih faktora. Iako je društvo najviše tehnološki napredno do sad, to nije jedini uvjet za uspjeh. Nekolicina faktora potrebna je za uspjeh, počevši od efikasne suradnje do prilagodbe rješenja na različite scenarije. Promjene moraju potjeći od indivudalnih osoba, ali i viših organizacijskih tijela. Upravo zato, Ujedinjeni Narodi predstavljaju Ciljeve Održivog Razvoja (Sustainable Development Goals). Ciljevi su uspostavljeni 2015. godine te će trajati do 2030. Koji su to ciljevi i kako doprinose održivom razvoju unutar nautičke industrije pročitajte u tekstu niže.


SEDAMNAEST CILJEVA ODRŽIVOG RAZVOJA


Sedamnaest je glavnih ciljeva održivog razvoja te uključuju: Svijet bez siromaštva, Svijet bez gladi, Zdravlje i blagostanje, Kvalitetno obrazovanje, Rodna ravnopravnost, Čista voda i sanitarni uvjeti, Pristupačna energija iz čistih izvora, Dostojanstven rad i ekonomski rast, Industrija, inovacije i infrastruktura, Smanjenje nejednakosti, Održivi gradovi i zajednice, Održiva potrošnja i proizvodnja, Zaštita klime, Očuvanje vodenog svijeta, Očuvanje života na zemlji, Mir, pravda i snažne institucije te Partnerstvom do ciljeva.




Ciljevi održivog razvoja uz industriju žele potaknuti pozitivne promjene u društvu, ekonomiji, ali i okolišu. Kao što smo naveli u našim prethodnim postovima, održivost predstavlja ravnotežu između okoliša, zajednice i ekonomije. Ciljevi predstavljaju vodilje i donose smjernice kako bi korporacije mogle uskladiti svoje poslovne planove i strategije u ostvarenju više održivog okruženja.


CILJEVI ODRŽIVOG RAZVOJA U NAUTICI


Ciljevi održivog razvoja prikladni su za sve industrije te svaka korporacija može uvrstiti nekoliko ciljeva kao glavne vodilje. Nautička industrija se ne razlikuje od tog trenda te nekolicina ciljeva održivog razvoja može biti prikladno za tvrtke u nautici. Jedan od ciljeva je cilj broj 5, gdje bi se zapošljavanjem više žena u nautičkoj industriji ostvarila rodna ravnopravnost. Nadalje, napredak i razvitak same industrije doprinosi broju 8, ekonomskom rastu.


U skladu s novim tredovima, koji donose proizvode u nautičku industriju koji su sukladni načelima kružne ekonomije, ostvaruje se cilj broj 9 uz poticanje inovacija. Kreiranjem cirkularnih rješenja, poput reciklirajućih komponenti plovila poštuje se i cilj broj 12 Održiva potrošnja i proizvodnja. Fokusom na održivi nautički turizam, zalazi se u područje cilja 14, Očuvanje vodenog svijeta. Ono što je svakako imperativ u nautičkoj industriji je cilj broj 17 koji nas motivira da kroz suradnju ostvarimo održivost.


SDGs U MISLI MORE


Ciljevi 5, 8 i 17 su oni kojima aktivno doprinosimo kroz rad Misli More. Želimo potaknuti više zapošljavanja mladih (te mladih žena) u nautičkoj industriji te posljedično ekonomskom rastu same industrije na području regije. Surađujemo s dionicima u nautičkoj industriji kako bi educirali, savjetovali i podigli osvještenost o održivom razvoju.

Kako ciljevi održivog razvoja doprinose zapošljavanju mladih u nautici, možete poslušati u našoj prezentaciji na pozornici love your ocean u sklopu boot Düsseldorfa u sljedećim terminima:


Utorak, 24. siječanj u 15 sati i 50 minuta

Srijeda, 25. siječanj u 10 sati


Vidimo se!

bottom of page