top of page

ŽENE U NAUTICI

Poslušali smo vaše komentare na našim društvenim mrežama te vam u ovotjednom blogu donosimo uvid o ženskom angažmanu u nautičkoj industriji. Još je davne 2006. godine Maritime Labour Convention postavila rodnu neutralnost u industriji isključivši rodne termine u tekstu, koji bi npr. upućivali na to da svi mornari moraju biti muškoga roda.


Dodatno, 1988. IMO je osnovao svoj IWMS program, uključenja žena u nautičku industriju (Integration of Women in the Maritime Sector). Unutar programa, 2019. je u Malmöu u Švedskoj organiziran okrugli stol o osnaživanju žena u nautičkoj industriji.





Žene u nautičkoj industriji moraju imati i određeni početak u akademskoj zajednici. U nekoliko proteklih blog postova smo naveli koja sve zanimanja i akademski smjerovi mogu pronaći svoje mjesto u nautičkoj industriji. Niz akademskih smjerova se donedavno klasificirao isključivo kao „muški smjer“, no samim napretkom društva i digitalizacijom, neutemeljeno predodređeni nazivi se brišu te su žene sveprisutne u svim aspektima nautičke industrije. Žene uspješno rade u prodaji, distribuciji, strojarstvu, projektiranju, dizajnu, menadžmentu i još nizu poslovnih pozicija unutar nautičke industrije. Iskustva mnogih žena u sektoru predstavljena su u knjizi Maritime Women: Global Leadership.


Kitada i suradnici (2019) u svojem radu o osnaživanju žena u nautičkoj industriji predstavljaju nekoliko inicijativa i znanstvenih radova koji upućuju na probleme i rješenja. Doktorica Isabel Lirola-Delgado pokazuje na važnost žena u strategijama pomorske sigurnosti. Aktivnim uključivanjem žena u strategiju, radi se na petom održivom cilju (SDG 5), kroz rad na sigurnosti, sukladnosti s internacionalnim standardima te konzistentnoj aplikaciji.





Tae-eun i suradnici (2019) u svom radu fokus preusmjeruju na tehnološke napretke i automatizacije koje će doprinijeti nautičkoj industriji. Autori uzimaju u obzir automatizacije poslovanja, koje će posljedično dovesti do smanjenja ljudske radne snage, no potencijalno podići interes za zapošljavanjem žena. Nove radne pozicije neće rodno diskriminirati te će fizički ukloniti rodne barijere. One će također i sustavno mijenjati radnu kulturu unutar nautičke industrije.


Autori također predlažu nekoliko sustavnih prijedloga za češće aplikacije žena na radna mjesta u nautičkoj industriji:


1) Nautička industrija i regulatorna tijela moraju holistički pristupiti rodnim predrasudama i stvoriti fizičku infrastrukturu koja omogućuje zapošljavanje svima

2) Promocija osvještenosti o rodno re-definiranim radnim mjestima

3) Poticanje istraživanja o pozitivnom utjecaju rodne raznolikosti u nautičkoj industriji


Žene se nalaze na ključnim pozicijama poput glavnih menadžera Cannes Yachting Festivala, voditelja lanaca marina, voditelja proizvodnje super jahti te još niz drugih. Iako je postotak žena u nautičkoj industriji i dalje malen, diskriminacija se aktivno i sustavno rješava dok žene uspješno grade karijere i stvaraju nove mogućnosti.





P.S. Studentica ste i/ili mlada djevojka/ žena koja bi željela napraviti svoj iskorak u nautičkoj industriji, a ne znate gdje započeti? Javite nam se putem kontakt forme ili naših društvenih mreža. Poslušati ćemo tvoje želje i iskustvo i zajedno pronaći opciju za tvoje uključenje u nautičku industriju Hrvatske.

Comments


bottom of page