top of page

ŽENE U NAUTIČKOJ INDUSTRIJI

Updated: Mar 16, 2023

Današnji blog donosi priču s Marijom Knego, jednom od naših članica Women in Marine. Kroz Q&A niže otkrijte kako je Marija pronašla svoj put u nautici te što bi preporučila mlađim generacijama.
1.Možeš li nam reći nešto o svojoj akademskoj pozadini te kako te ona dovela do postojeće pozicije?

Nakon završetka srednje škole u Zagrebu, upisala sam fakultet RIT Croatia (Rochester Institute of Technology) u Dubrovnik, smjer International Hospitality and Service Management.


Smatrala sam RIT idealnim izborom za sebe jer su predavanja bila na engleskome jeziku te su ponuđeni predmeti uključivali računovodstvo, rukovodstvo, inovacije, upravljanje ljudskim resursima te jezike poput talijanskog, ruskog i njemačkog.


Studiranje na RITu omogućilo mi je razviti znanje u gore navedenim poljima, no također i važnost grupnog rada i emocionalne inteligencije. Zahvalna sam na našim profesorima, koji su nas gurali naprijed i brinuli o nama. Željeli su da njihovi studenti uspiju.


Obrazovanje mi je omogućilo bolje razumijevanje ljudskog ponašanja i njegove tendencije generalno. Spremna sam bila raditi u odijelu rezervacija u tvrki Euromarine i započeti svoj karijerni put u prodaji.


2. Što je iniciralo tvoj interes za nautičkom industrijom?

Tvrtka Euromarine d.o.o. osnovana je 1993 od strane mog oca kapetana Maria Knege, stoga sam uvijek bila okružena brodovima i morem. Sa 7 godina sam krenula u ljetnu školu jedrenja u JK Orsanu, u Dubrovniku. To mi je bilo prvo iskustvo samostalnog jedrenja u klasi Optimist.


Plovidba je centralni aspekt lifestylea moje obitelji. Iako sam odrasla u Zagrebu, moji roditelji bi svaki slobodni dan koristili za odlazak na obalu. Svi dijelimo ljubav za morem i plovidbom, stoga sam znala da ću također biti dio industrije.


Osim uz mog oca, sretna sam što mogu raditi i sa svoja dva brata. Moj brat Žarko je najstariji i najmudriji. On je već imao mnogo iskustva kad sam ja počela raditi te sam imala sreće što mogu puno naučiti od njega i mojih dragih kolega.

3. Što je glavni pokretač tvog poslovanja?


U prošlosti, čarteraši su bili iskusni moreplovci. Ti gosti su isključivo dolazili ploviti, dok su im ugoda i komfort bili na drugom mjestu. Dodatno, nije postojala potreba za hostesama ili uslugama skiperaže, jastucima u kokpitu ili GPSom. Ugoda i luksuz nisu bili imperativ za te goste. Ovaj se trend promijenio zbog globalizacije te novih tehnologija u vidu navigacije, komfora i ergonomije. Platforme za recenzije potiču transparentnost; vivi standardi u čarteru omogućili su novo iskustvo plovidbe za novu nišu moreplovaca. To je potaknulo potrebu za zapošljavanjem skipera, hostesa i profesionalnih kuhara na brodu. Dok su skiperi prethodno bili isključivo zaslužni za sigurnost na brodu te navigaciju, danas su oni postali osobni agenti te konzultanti na plovilu. Oni informiraju goste o restoranima i personaliziranom itinereru plovidbe, slikaju goste za Instagram te katkad i pripremaju doručak.


Dodatno online platforme poput NauSYS, MMK, Sedna, Yachsts omogućuju klijentima da ih svega nekoliko klikova dijeli od nezaboravnog iskustva plovidbe, bez obzira na njihovu vremensku zonu ili lokaciju.

4. Koji savjet bi pružila mladim osobama koje su zainteresirane za rad u nautičkoj industriji, ali im fali motivacije?


Predložila bih mladim osobama da razmišljaju "široko" dok traže posao u nautičkoj industriji. Slično kao u drugim industrijama, “Behind The Scenes” proces uključuje različite dionike. Upravo zato nautička industrija pruža pozicije za mlade s raznim interesima, od ITja, podrške korisnicama, održavanja, rezervacija, prodaje i marketinga, računovodstva i financija, do administracije i upravljanja ljudskim resursima.

5. Što bi navela kao glavne prednosti rada u nautičkoj industriji?


Osim mogućnosti izbora različitih karijera, mlada osoba može proširiti svoja poznanstva i povezati se s ljudima različitih životnih stilova i interesa. Industrija pruža mladima mogućnost putovanja, istraživanja i širenja svojih horizonata i mogućnosti na jedinstven način.

6. Naposlijetku, što bi savjetovala mladima, gdje započeti umrežavanje?

Umrežavanje je efikasan način stvaranja profesionalnih odnosa te mladima donosi razne prednosti od znanja i inovacija do budućih suradnji. Velik je broj mogućnosti da mladi profesionalci grade nova poznanstva, ali i jačaju postojeća. To uključuje volontiranje, prisustvovanje događanjima važnim za industriju te angažiranje u udruženja mladih poput Misli More. Uključivanje u slična udruženja pomaže mladima koji su zaposleni ili tek traže svoj karijerni put, da dobiju uvid u niz mogućnosti koje industrija pruža.


 

Euromarine trenutno zapošljavanja! Provjerite na linku otvorene pozicije.

Comentarios


bottom of page